Bulgarien er kontrasternes land

sveti_vlas

På den ene side; et perfekt klima, hamrende smuk natur, lækker mad tilberedt af kvalitetsråvarer, pragtfulde vine, charmerende og servicemindede indbyggere.

På den anden side; et ludfattigt samfund, hvor håbløshedens grå farver præger bybilledet og hvor en månedsløn på under 2.000 kroner er nok til at sikre mad på bordet og tøj på kroppen!

Arbejdsløsheden for landet som helhed ligger på cirka 18 procent men i de fattige bjergegne er den over 40 procent!

Mange af bjergbeboerne er tvunget til at rejse, til den anden ende af landet eller til Vesteuropa. for at tjene penge. At familierne er adskilte er en del af hverdagslivet.

De driftige arbejder i turistindustrien. Om vinteren fra cirka midt i december til midt i marts i et af de store skiresorts, for eksempel Pamporovo. Om sommeren rejser de til Sortehavskysten, for eksempel  Sunny Beach, fra cirka slutningen af maj til cirka midt i september. Resten af året er de arbejdsløse!

Men det betyder ikke at de ikke laver noget. Man hjælper og støtter hinanden. Familierne/generationerne bor sammen. De unge bliver ofte boende hjemme i familiens hus – også når de bliver gift og får børn. I stalden står en eller to køer, en eller to geder eller får og måske en kalv. I haven holdes der høns og dyrkes grøntsager som kartofler, tomater, peberfrugter, græskar, bønner og vindruer.  Nødder, frugter, bær og svampe bliver hentet i de frodige skove. I september bliver der henkogt, syltet og lavet lækre frugtsafter. Og der bliver flækket brænde til vinteren.

Priserne for bulgarsk producerede ting afspejler det lave lønniveau. Forskellen mellem rig og fattig er enorm! Og heldigvis er der efterhånden mange mennesker i byer som Plovdiv og Sofia der tjener gode penge. Og de er mere end villige til at tage på vandreture i bjergene om sommeren og på skiferie om vinteren. Der var nok mindst lige så mange bulgarere på ferie i Pamporovo som der var udlændinge. Klimaet her er meget bedre end i de store byer “nede” på sletterne.

I Rodopi bjergene, hvor Chepelare og Pamporovo ligger, er der over 270 solskinsdage om året!

Luften er ren og frisk. Og stilheden er simpelthen overvældende!

Vi har mødt nogle meget erfarne engelske skiturister, der sagde: Alps – Go Home!

rodopi_planini